Att använda cykelsits

Att använda cykelsits

Cykelsitsen är ett måste för alla småbarnsföräldrar som vill kunna ta med sig sina små barn på cykeln. Är du en förälder som gillar att cykla är cykelsitsen en oumbärlig produkt. Man kan enkelt flytta de flesta cykelsitsar mellan två olika cyklar, det är mycket praktiskt om man till exempel som förälder turas om att hämta och lämna barnet på förskolan med cykel. Det flesta cykelsitsar finns i två olika viktklasser, för högst femton eller tjugotvå kilo. Om du köper du en cykelsits med en max-vikt på tjugotvå kilo så är det bästa om kan kan reglera både sele och fotstöd så att cykelsitsen passar även mindre barn. 

Är det säkert att använda cykelsits? 

Att skjutsa ett barn på en cykel utan en cykelsits kan vara förenat med stora risker. Faktum är att varje år skadas flera hundra barn för att de har skjutsats på cyklar som inte har haft en cykelsits. Ett barn som skjutsas på en cykel utan cykelsits riskerar att råka ut för en massa olika olyckor, till exempel kan barnet klämma sina fötter mellan ekrarna på cykelhjulet. Välj därför alltid en cykelsits med en modern och säker design som är konstruerad på ett sådant vis att fötterna inte kan komma in bland ekrarna. 

Hur vet jag om min cykelsits är godkänd? 

När du ska välja cykelsits så är det viktigt att du väljer en som uppfyller både svenska och europeiska säkerhetskrav. Det är lyckligtvis ovanligt med föräldrar som använder en cykelsits som inte är godkänd ur säkerhetssynpunkt och idag är de flesta cykelsitsar godkända enligt de säkerhetsstandarder som finns. Både förälder och barn ska ha på sig hjälm. Kontrollera alltid att cykelsitsen är utformad så att barnet sitter bekvämt, även om hen har på sig en hjälm på huvudet. Tillverkarna är i de flesta fall mycket noga med att uppfylla de säkerhetskrav som finns men också att göra det både praktiskt och bekvämt att använda en cykelsits. 

Regnskydd till cykelsits

När du köper en cykelsits kan du även köpa till ett speciellt regnskydd som skyddar din cykelsits mot regn och fukt. Det är mycket praktiskt att kunna lämna cykeln utomhus utan att behöva montera av cykelsitsen varje gång. Ett regnöverdrag eller regnskydd är enkelt och snabbt att använda och du kommer alltid att ha en helt torr cykelsits till ditt barn. Det finns även en regnponcho som täcker både barnet och cykelsitsen som man kan använda när man är ute och cyklar.