Så ordnar du ett läkarintyg för högre behörighet

Har du tänkt ansöka om högre körkortsbehörighet eller taxiförarlegitimation? I sådana fall kan det vara bra att känna till att det krävs ett intyg för läkare som ska skickas in tillsammans med din ansökan. Som tur är finns det företag som utfärdar läkarintyg för högre behörighet i Stockholm. Ett läkarintyg är precis vad det låter som: ett intyg utfärdat av en läkare. Dessa föregås vanligtvis av en medicinsk undersökning av patienten. Förutom att dessa används vid ansökan om högre körkortsbehörighet är de även vanligt förekommande i form av sjukintyg, d.v.s. ett intyg som intygar att den anställde är alltför sjuk för att kunna arbeta.

Nog om sjukintyg – nedan kommer vi att fokusera på läkarintyg för högre behörighet i Stockholm.

Här kan du ladda ner blanketten

På Transportstyrelsens webbplats kan du beställa eller ladda ner en blankett för detta ändamål. Läkare har även möjlighet att skicka in intyget till myndigheten på digital väg. Blanketten i fråga ska användas för att skicka in läkarintyg för högre behörighet. Detsamma gäller även för dig som ska ansöka om en taxiförarlegitimation. Blanketten används vid ansökan om körkortstillstånd för följande körkortsbehörigheter: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE (d.v.s. grupp 2 och 3) samt för taxiförarlegitimation. Den används även för att förlänga dessa körkortsbehörigheter och skickas då in tillsammans med ett läkarintyg för högre behörighet i Stockholm.

Digital hantering ger kortare handläggningstid

Vissa läkare väljer att skicka in ditt läkarintyg digitalt och du behöver då inte använda dig av blanketten. Det finns även de läkare som utfärdar läkarintyg för högre behörighet i Stockholm som inte jobbar på detta sätt – då behöver du få intyget antingen ifyllt och utskrivet på plats eller få läkaren att använda sig av den aktuella blanketten. Om din läkare väljer att skicka in intyget digitalt till Transportmyndigheten behövs alltså inte nämnd blankett. Detta förfarande ger dessutom kortare handläggningstid då intyget inte behöver färdas brevledes till myndigheten. Värt att känna till är att läkarintyget inte får vara äldre än två månader vid det tillfälle då du skickar in din ansökan om körkortsbehörighet.