Designa din cykel online – Vet mer

Vill du ha en personlig cykel? Det kanske smidigaste sättet att göra det på, är att designa din cykel online. Du kan till exempel bestämma vilka däck det ska vara, vilka färger ramen ska och om logga eller text ska tryckas på den. En del butiker erbjuder detta, så att man direkt kan beställa den som cykel som man har designat. Det finns också flertalet gratisverktyg på nätet som erbjuder en liknande funktion.

Hur funkar det?

Ett gratisverktyg vi hittar låter oss designa vår egen cykel i detalj. Verktyget har många funktioner men är likväl mycket enkelt att förstå. Genom att klicka på en ”Edit”-knapp, kan man till exempel justera kedjan, handtagen och styrstången. Klickar man vidare på handtaget kan man välja modeller av ett visst fabrikat, och även på andra sätt förändra deras utseende. En svensk butik vi hittar, som erbjuder en liknande tjänst, låter besökaren anpassa elcyklar på deras hemsida innan köp. Cyklarna byggs sedan ihop av verkstaden för att matcha det som kunden har beställt.

Varför designa sin egen cykel?

Det finns flera skäl till att man kan vilja designa sin egen cykel. För många är det främsta skälet det estetiska. Du kan matcha färger på eget bevåg och bestämma i detalj hur cykelns attiraljer ska se ut. Visst kostar det lite mer än att köpa en masstillverkad lågpriscykel – men för cykelfantasten kan det utan tvekan vara värt de extra kronorna.

Dessutom går det att kombinera utseendet med utformning. Pakethållare eller inte? Mountainbike? Hybrid? Racercykel? Beroende på vilken tjänst man använder, så går det att göra det mesta. Klart är att den som har väldigt specifika behov kan gynnas av att designa sin egen cykel online.

Vad kostar det?

Vad det kostar varierar kraftigt. Generellt blir det lite dyrare när du designar din egen cykel online, vilket knappast är särskilt anmärkningsvärt. För att cykeln ska utformas enligt dina önskemål krävs merarbete – arbete som givetvis inte görs gratis. De flesta tjänster har ett lägstapris. Dessa lägstapriser går sällan, eller aldrig, lika långt ned som många varuhus kan göra. Den som designar sin egen cykel online är dock troligen medveten om att det inte är det billigaste alternativet.