Kosttillskott för dig som är gravid

Precis som med mycket annat under graviditeten, så måste man vara noga med vad man äter. Det är välkänt att man skall undvika kaffe, naturläkemedel och även alkohol mm när man är gravid, men visste du att man även skall vara vaksam med sina kosttillskott?

Lagom är bra

Det svenska ordet lagom kommer till sin rätta i detta sammanhang. Enligt livsmedelsverket är det viktigt att alltid följa rekommendationer för dosering när man tar kosttillskott som gravid. Även fast det är välkända preparat så är detta viktigt. Tänk på att ett barn inte har samma tolerans som du för ämnen i kroppen, och att du därför måste vara vaksam på vad som gäller för dig som är gravid.

Kosttillskott för gravida

På apotek kan du hitta kosttillskott som är särskilt framtagna för gravida. Dessa gäller då sådant som du kan behöva extra när du är gravid. När det gäller kosttillskott för mild träning, så är det alltid bäst att vända sig till sin läkare för bästa råd. Det är viktigt med mineraler och vitaminer under graviditeten. I en del faser av graviditeten finns större behov en andra. Här är exempel på kosttillskott du kan behöva:

  • Folsyra
  • Järna
  • Kalcium
  • D-vitamin
  • Jod
  • Fleromättat fett

Viktiga tillskott

Folsyra hjälper din kropp att undvika blodbrist. Detta förebygger givetvis samtidigt skador på fostret. Ett extra kosttillskott av kalcium hjälper ditt foster att utveckla en stark benstruktur och tänder. Med hjälp av järntabletter så undviker du enkelt anemi. Dessa kosttillskott är viktiga för att ge de bästa förutsättningarna för ditt barn, även fast du äter bra generellt. Vitamin D kan även vara nödvändigt för att boosta kroppens upptagningsförmåga av kalcium. Tack vare extra jod så förebygger du faktorer som kan skada både din och barnets sköldkörtelfunktion. Fleromättade fetter är självklart väldigt nyttigt för dig, men desto bättre för barnet. Dess utveckling behöver dessa fetter för att fungera optimalt.

Kom ihåg!

Kom ihåg att alltid rådfråga din barnmorska eller sjuksköterska gällande just dina kosttillskott för att vara säker att det inte skadar dig och din kommande bebis.