Välj bort kött

Vi äter allt mer kött och detta har en direkt påverkan på kroppen. Kött har en rad positiva effekter och man kan få i sig bra näring och protein på detta vis. För mycket är sällan bra över tid, men det handlar kanske inte främst om att äta mindre kött utan om att äta mer grönsaker. Det finns en vegetarisk trend som blir allt mer utbredd och som får tusentals konsumenter att välja bort kött några dagar i veckan. För vissa handlar det om att man vill äta nyttigare och för andra är det en fråga om miljö och utsläpp.

Frågan om vad som är vegetariskt är svårare än man kan tro och det finns egentligen ingen strikt gränsdragning. Vissa hävdar att vegetarisk mat är den mat som, vilket begreppet också anger, växer. Detta är dock i folkmun veganskt. Det finns vegetarianer som äter fisk, ägg, mjölk osv. Resultatet har blivit att man svårligen vet så mycket om någons matvanor även om man hör att de föredrar vegetarisk kost.

Lakto ovo

Detta kanske är den vanligaste formen av vegetarisk kost och det som flertalet avser med ordet i fråga. Kort sagt innebär det att man äter grönsaker, ägg, mjölk, och flertalet mejerivaror. Det finns dock en schism i gruppen om huruvida hårdost med löpe är vegetarisk eller inte. Dock kan man enkelt finna en rad goda hårdostar utan löpe. Om du skall bjuda på mat som är lakto-ovo bör du undvika fågel, kött, fisk och skaldjur. Dock kan du servera glass till efterrätt och en omelett till lunch.

Vegan

Detta är en strikt kosthållning som utesluter allt som går att härleda till animalt ursprung. För vissa är honung animaliskt medan andra är öppna för detta. Undvik alla mejeriprodukter, allt som innehåller ägg, gelatin eller annat som inte är strikt baserat på växter. Det kan vara en utmaning för många att sätta sig in i vad man äter och inte. För den som vill vara med i den vegetariska trenden och undvika kött någon gång i veckan är det sällan fråga om att bli vegan för ett par dagar.