Funesgjällen är ett av världens största längdområden och erbjuder mer än 30 mil längdskidor genom öppna dalgångar, drömska skogspartier och fjällplatåer. Systemet är väldigt tryggt att åka – längs lederna finns ett 50-tal informationskartor, några tusen skyltar, 30 vindskydd och 10 raststugor. Skidsystemet är också väldigt populärt – ungefär 100 000 åkare använder sig av spåren per säsong.
Under senare år har stora investeringar gjorts för att öka kvalitén på underhållet och nu erbjuds även digitala spårkartor. Under högsäsongen kan man dessutom få hjälp av utplacerade skidvärdar med bland annat vägval och teknik. Deras uppgift förutom att stå till tjänst är också att kolla att åkaren har ett giltigt spårkort. Vissa veckor erbjuds också hjälp med valla och vätska – helt utan kostnad. Se till att ha rätt utrustning med dig på resan! Outdoorexperten.se och andra liknande webbutiker har det mesta du behöver. Funäsdalen är systemets centralort, och härifrån kan man via transitspår nå bland annat Ramundberget och Tänndalen. Spåren är varierande i både natur och svårighetsgrad. Från tallskogen i Tännäs till kalfjällets höjder i Bruksvallarna bjuds skidåkaren på utmärkt långfärdsåkning. I systemet finns lätta spår för nybörjare, till svårare leder för de mer erfarna.
I systemet har ett flertal internationella tävlingar arrangerats, då i orterna Bruksvallarna och Funäsdalen. Det har även sporadiskt fått agera reservort för andra platser där snöbrist har förekommit. I slutet av 00-talet drogs ett projekt igång, ”Tidig snö”, för att stärka skidupplevelsen i systemet. I Bruksvallarna byggdes då bland annat en stor snökanonanläggning för att kunna starta säsongen tidigare. Samtliga spår förbereds med pistmaskin och är öppna både för klassiska åkare och de som föredrar fristilsåkning eller skate.
Kostnader
För vuxna kostar ett dagkort 60 kronor, stannar man längre kan man med ett veckokort som kostar 260 bespara 160 kronor. Barn till och med 15 år åker helt gratis.