Barnens första 12tum cykel

Att börja cykla tidigt innebär en frihetskänsla och ett roligt sätt att hålla igång! Allt fler barn rör sig för lite vilket ger en rad onödiga komplikationer om trenden fortsätter. Generellt rör sig barn av naturen, samtidigt är det inte fel att introducera träning i vardagen och en 12tum cykel är ofta ett bra steg. Dessa cyklar är enkla att hitta och väljer man en kvalitativ cykel kan den gå från barn till barn innan den överlämnas till vänner och familj som har tillskott. Viktigt att tänka på när man lär sitt barn att cykla, är att man hela tiden måste vara med! Små barn har inte rätt omdöme för att kunna ta ansvar och kalkylera risker. För de flesta är detta självklart och samtidigt ett roligt sätt att umgås.

Välj rätt cykelstorlek

En faktor att väga in i valet av barncykel är storleken. En för liten cykel hämmar barnet och försvårar inlärningen. Dessutom blir en cykel snabbt för liten om man tangerar en undre gräns redan initialt. Blir cykeln för stor är det å andra sidan svårt för barnet att nå marken och därmed kommer en risk i fråga om att kunna avvärja fall. Det är svårt att veta precis vilken cykelstorlek man skall ha men för de allra flesta är en 12tum cykel bra att starta med för att sedan gå vidare till större varianter. Köper du en 12tum barncykel från aktörer som Cykelkraft, ingår fri retur vid storleksbyte. Detta för att man vill bidra till att cykling introduceras på ett roligt och tryggt sätt.

För den som inte tidigare använt sig av balanscykel, kan det vara smidigt att köpa till stödhjul. Dessa tas enkelt bort när barnet kommer in i cyklingen och kan ta sig fram utan hjälp. Genom åren har kombinationen 12tum cykel och stödhjul varit det som hjälpt barn att cykla. Varför ändra ett bra koncept som fungerar än idag?

Förutom att välja ut rätt cykel för ändamålet, är det viktigt att tänka igenom allt annat som rör cyklingen. Till att börja med skall man alltid se till att ha en hjälm som passar och som är tillräckligt bra! När man lär sig cykla för första gången kan det bli en hel del fall som i värsta fall resulterar i olyckor. En hjälm är ett enkelt och nödvändigt sätt att skydda huvudet. Det finns lagar som kräver att barn skall ha cykelhjälm och även för vuxna är det bra.