Kvalitet och herrskor

När de numera ikoniska chelseabootsen skapades av drottning Victorias skomakare i mitten av 1800-talet, var det kanske inte så många som trodde att den stövelliknande skon med låg klack skulle leva kvar hos modeintresserade och bekvämlighetskrävande människor över hela världen nästan 170 år senare.

Men tack vare den tidlösa och klassiska designen så fungerar alltså skon än idag. Chelseaboots har, förutom sin likhet med stövlar och den låga klacken, traditionellt en söm som löper över mitten av skon. Dessutom hittar man aldrig ett par chelseaboots utan resåren, som gör det lätt att ta av och på skodonet.

Fashion

De klassiska chelseabootsen kommer bäst till sin rätt när de kombineras med enkla plagg med rena linjer. Till exempel är det väldigt snyggt att köra på ett par vanliga blåa jeans, en ljust blå skjorta och ett par chelseaboots i ett naturligt läder som brunt eller svart. Denna look passar bra i vardagen, en slags urban uniform som man kan gå till skolan i, ta en snabb kaffe på stan med en vän i, eller hämta ungarna på förskolan och sen gunga i parken trettio minuter i.

Om man istället känner för att ta ut svängarna lite kan det vara snyggt att köra chelseaboots till något mer oväntat, som en helvit utstyrsel till exempel. Om man bär till exempel en vit klassisk t-shirt i ett bra material som sitter som den ska på överkroppen, och ett par vita byxor, gärna lite tightare än chinos men i samma material, och sen ett par ganska låga chelseaboots i en mer utstickande färg som blått, rött eller kanske också grått – då läggs allt fokus på de moderna skorna, och kläderna fungerar bara som en canvas.

Den här looken förevigades Kanye West i på en flygplats för inte så länge sen. Med händerna avslappnat i fickorna och ett par grå chelseaboots på fötterna släntrade han coolt mot gaten. Herrskor kommer i alla tänkbara och otänkbara former. Detta är en klassiker som hållit genom åren och som alltid funkar.

Historia

Mannen bakom de populära skorna hette J. Sparkes- Hall och han tog patent på dem 1851. Drottning Victoria bar, enligt honom i alla fall, hans design varje dag på sina promenader över ägorna.
På 1960-talet blev det istället tonårsidolerna i The Beatles som gjorde chelseabootsen populära igen, efter att de hade uppdaterat dem med en högre klack och spetsigare tå.
Nu för tiden säljer både lågpriskedjorna och de exklusiva designermärkena sina varianter av chelseaboots, så att alla människor, världen över, kan få tag på ett par av den klassiska skon med de många användningsområdena.